Tips till djur

 

Här skriver jag om olika naturliga tips och råd när det gäller våra djur .

Jag ser ofta obalanser , biverkningar  och skador av kemiska medel  och att förebygga är grunden i allt  och då helst så naturligt som möjligt .

En stark individ drar inte till sig lika mycket ohyra och drabbas heller inte lika lätt av besvärliga åkommor - deras eget försvar och skydd tar hand om det själv.

Hoppas du kan hitta något användbart !

 

 

 

LOPPOR-LÖSS-SKABB-FÄSTINGAR

Fästingtider ….och jag tror vi kan förvänta oss en hel del detta året . 
Det viktiga är ju att hålla koll , har man varit ute så kolla av kläder och på djuren , ta en runda med borste direkt eller en klädrullare – för att fång upp de som kryper i pälsen . Det tar en stund innan de hittar ett bra ställe att bita sig fast på.

Men framförallt - förebygg !
Det är inte stärkande att gå och vara livrädd för fästingburna smittor. Rädsla försvagar …och den luktar lång väg . 
Det är ofta detta både katter,hundar o hästar kan reagera på när det gäller rädda människor .
Den försvagar både immunförsvar och njurar – dessutom avger man en doft som blodsugande djur älskar.

Syraöverskott ! 
Så basa – mineraler är a och o för att minska syror i kroppen.
Stress i olika former gör oss försurade , även våra djur .

Prebiotika – som får de egna goda bakterierna att föröka sig och bygger upp en egen god tarmflora – rekommenderar Inubioforte från Biosan.

Både till dig och dina djur !

Echinalin – homeopatiskt från DCG – den kan man ge /ta en vecka /månad under högsäsongen och det har ju också med väder att göra – hur alerta fästingarna är .


Nervgifter o kemiska fästingmedel stärker inte – de belastar ..och det är nervgift – inget annat . 
Och det som skadar vårt nervsystem ger de symptom som är mindre trevliga - både på människa och djur , skillnaden är att djuret inte kan berätta med ord hur det känns om de tex har migrän .

Dessutom sprids dessa medel vidare i naturen via kroppsvätskor .

Man använder liknande medel i hönsindustrin och det är mätbara halter i äggen ca 14 dagar efter att de druckit detta ...de verksamma ämnena lägger sig i inre organ och kroppsfett . Ännu en god anledning att välja ekologiskt !

 

 Skogssalva från Skogsapoteket , innehåller bra medel som verkar avskräckande på ohyra om vi drar alla över en kam . Till både hund, katt ,häst och höns !

Hampaolja – säljs som livsmedel , hampan innehåller naturliga ämnen som är insektsavstöande – och behöver därför inga bekämpningsmedel vid odling heller.

Neem - innehåller också sådana ämnen , finns i olja , schampo mm
Produkter som alltså kan användas vid loppor.skabb .kvalster.fästingar – och ändå får man ständigt höra från veterinärer att det är endast nervgifterna som har effekt, 
Det innebär lite mer jobb såklart , man får behandla återkommande – men det borde väl inte vara ett hinder när det gäller våra kära husdjur.

Själv skulle jag inte sätta något på mina djur som jag inte  vågar sätta på mig själv- det gör det hela väldigt enkelt.

 

Vid ohyra i öron  så handlar det ofta om fler saker, men för att ta bort det så smörj in lite kokosolja eller hampaolja i öronen , det behöver inte vara djupt för det sprider sig , 3 dagar i följd varje vecka  för att få med ägg också .

Nervgiftmedel direkt i öron är oerhört skadligt - var snäll ...

 

VARNING

Pepparmynta i olika former - använd inte på katt eller i hemmet om du har katt . Det innehåller ämnen som katter inte tål - jag har haft katter med migrän, nervåkommor och högt blodtryck pg av detta .

Kattmynta heter egentligen Kantnepeta och är inte detsamma !

 

B-vitaminer 

Alla djur med päls behöver extra B-vitaminer ett par gånger om året .

Det tar kraft att sätta ny päls , och har de redan en låg B-vitamin nivå så kan den rasa snabbt när de börjar sätta den nya pälsen , vilket sker långt innan ni ser att de fäller.

Äldre djur är specellt vktigt och fällningen kan bli långdragen just för att det går åt extra energi. 

 

Mineraler 

Man har tabeller och beräkningar över djurens behov men de är ju inte baserade på individen. 

Träning, stress , rädslor och  kemikalier i miljö innebär en stress för djuret , en inre stress . Då förbrukas det mer näringsämnen och ofta har både katt och hund för lite mineralinnehåll i fodret  .

Och när en brist uppstår kommer obalanser och även beteende kan ändras i takt med näringsbrister . Ha detta i åtanke !

Ge gärna extra mineraler , i komplex , med alla mineraler i rätt balans , då kan det inte orsaka överskott - vilket det kan om man ger enstaka mineraler i specifik dos.

Många djur behöver just extra magnesium , precis som vi människor för det är med ialla energigivande processer i kroppen och förbrukas i rask takt med stress .

Träning är oftast roligt , men för kroppen är det ingen skillnad på så sätt att det går åt mer energi - då behövs mer byggmaterial och näring

Jag rekommenderar Standardt immun som mineral tillskott.

 

VÄTSKE ERSÄTTNING

Det kan behövas och vara avgörande vid diarré , kräkningar , förstoppning och andra tillstånd som har tagit eller tar kraft och påverkar allmänstillstånd.

Här nedan länkar jag till eget recept och hur man doserar på ett ungefär .

Enkelt att blanda och som sagt , verkar ditt djur medtaget och slött , ge direkt i små mängder och ofta , under tiden kan du fundera på nästa steg, har djuret varit utsatt för något eller fått något i sig .

Ibland är det helt enkelt bara  pg av värme , precis som på människor- dock svettas ju inte djur på samma sätt som oss.

 https://www.anicura.se/fakta-och-rad/hund/gora-egen-vatskeersattning-till-hund/

 https://www.anicura.se/fakta-och-rad/katt/gor-egen-vatskeersattning-till-katt/

 

Människomat till djuren ?

Helst inte , de har andra behov än vi har  och  många djur får problem med halsbränna och hetta pg av kryddor i maten .

Så det snällaste du kan göra för ditt djur är att  endast ge det den mat som inte ger problem helt enkelt och som är anpassad till deras behov ♥