Favoriter

Vetegräs

Vetegräs har blivit en av mina favoriter. Lättupptagligt för kroppen och väldigt många olika positiva effekter . T.ex mer energi,bättre prestation,mjukare hud och även de som blivit av med värk i leder.
 
Vetegräs
 
Fulladdat med klorofyll! Därtill innehåller vetegräs 20 aminosyror, många svårfunna enzymer, 90 av 102 befintliga mineraler, vitaminer och andra viktiga näringsämnen.
 
Rik på klorofyll, vitaminer och mineraler och är ett toppentillskott i en hälsosam diet och en nyttorik hjälp i detoxdiet.
 
Viktig komponent i vetegräset är det gröna pigmentet klorofyll som också är rikt på magnesium.
Proteinet i vetegräs innehåller 15 av 22 aminosyror. och därav de 8 essentiella aminosyrorna som kroppen inte själv kan tillverka.
Förutom magnesium hittar man också kalcium, jod, fosfor och mangan.
Viktiga vitaminer är B1, B2, B6, B9, B12 och C-vitamin.
Dosera 1-2 tsk (3 g) en till två gånger om dagen - blanda med vatten eller juice. Kan också strös på gröt, fil mm. För utvärtes bruk kan det användas o olika ansiktsmasker, kroppsinpackningar och vattenavkok på gräset kan användas i tvålar, schampo, cremer och lotioner.
 
Mer om klorofyll
 
Klorofyll är det ämne som gör växter gröna och finns i de flesta frukter och grönsaker.
För människan har klorofyll många välgörande egenskaper, tex:
 
·         Att stödja produktionen av röda blodkroppar, minska kolesterol, sänka blodtrycket och bidra till ett starkt immunförsvar.
 
·         Att förhindra bakterietillväxt och göra det möjligt för kroppen att producera enzymer som skyddar mot cancer .
 
·         Att forma molekylsammansättningar med vissa kemikalier, som exempelvis aflatoxin  som misstänks orsaka cancer, och därmed blockeras dess cancerogena effekt.
 
Vad är vetegräs bra för?
 
Vetegräs sägs kunna
 
·         Återuppbygga blodet
 
·         öka hemoglobinproduktionen
 
·         Stimulera läkning
 
·         Döda parasiter
 
·         Rena tarmarna
 
·         Alkalisera blodets pH
 
·         Neutralisera toxiner
 
·         Rena levern
 
·         Stimulera enzymproduktionen
 
·         Dra ut tungmetaller
Klorofyllrika växter, alger och spannmålsgräs är ett utmärkt komplement vid intag av de allra flesta läkemedel. De hjälper kroppen att omsätta överskottsrester från läkemedel samt kompensera för näringsförluster som många läkemedel kan orsaka .
 
OBS! klorofyllrika växter är också rika på K-vitamin, så kostförstärkning med alger och spannmålsgräs ska inte göras om man intar blodförtunnande läkemedel så som warfarin (waran) utan samråd med läkare som då eventuellt kan justera medicindosen

 

Ny balans

 

Nybalans används vid trötthet och utbrändhet orsakad av långvarig stress. Nybalans ger ett värdefullt tillskott av ämnen som utbrända ofta lider brist på. De omsorgsfullt utvalda ingredienserna kompletterar och understödjer varandra på bästa möjliga sätt. Nybalans används också vid PMS och i samband med menopausen.
Nybalans är avsett att vara ett stöd tills binjurarnas funktion har återgått till det normala. Hur lång tid återhämtningen tar beror på graden av utbrändhet.

Fakta om ingrediensern:
- WILD YAM (Dioscorea Villosa) är rötter tillhörande Jamssläktet.
- B-VITAMINERNA B1, B2, B3, B5, B6 och B12 deltar vid energiomsättningen.
- B5 Pantotensyra bidrar till syntes och omsättning av D-vitamin och steroidhormoner (könshormoner och kortisol).
- B6 PYRIDOXIN bidrar till att reglera hormonaktiviteten
- BIOTIN bidrar till nervsystemets normala funktion.
- FOLSYRA motverkar trötthet och utmattning samt behövs för normala psykologiska funktioner.
- ZINK behövs för kognitiva funktioner.
- JOD bidrar till normal sköldkörtelfunktion
- KROM bidrar till att bibehålla normala blodsockernivåer.

Innehåll per kapsel:
Wild Yam-extrakt 10:1 130 mg
Wild Yam rot 104 mg
Magnesium 14,4 mg (4 % av RDI)
Jod 456 µg (304 % av RDI)
Zink 6,3 mg (63 % av RDI)
Krom 100 µg (250 % av RDI)
B1 Tiamin 1,2 mg (109 % av RDI)
B2 Riboflavin 2,5 mg (180 % av RDI)
B5 Pantotensyra 6 mg (100%)
B3 Niacin 25 mg (156% av RDI)
B6 Pyridoxin 2,5 mg (180 % av RDI)
B12 Kobalamin 7,5 µg (300 % av RDI)
Biotin 25 µg (50 % av RDI)
Folsyra 151 µg (76 % av RDI)
Inositol 5 mg
Kolin 10 mg

Wild Yam har varit ett populärt tillskott för kvinnor med premenstruella besvär. Inom folkmedicinen har den också används för gallbesvär, lever, nervsystem, dålig matsmältning med gaser etc. Wild Yam används också vid industriell framställning av hormoner, inte minst steroider. Den är rik på fytohormoner som liknar människans hormoner, bland annat förstadier till progesteron och DHEA. Wild Yam kan också positivt påverka blodfettsnivåer och fungerar som antioxidant. Kinesisk medicin har använt denna typ av växter för att behandla neurologiska tillstånd, som sedativa preparat

Magnesium

 
Magnesium är förmodligen kroppens viktigaste mineral. Det aktiverar över 300 olika biokemiska reaktioner, såsom matsmältning, energiproduktion och metabolismen av protein, fett och kolhydrater. Magnesium aktiverar upp till 76 % av alla enzymer i kroppen. Utan magnesium upphör så gott som alla enzymreaktioner. Vid brist på magnesium sänks kroppens funktioner i proportionerlig grad. Magnesium reglerar t ex kalium- och salthalten i och utanför cellen genom ett enzym som i sin tur upprätthåller en fri passage av näringsämnen in i cellen och fri passage av gifter ut ur cellen. Utan tillräckligt med magnesium kommer kalium att utsöndras ur kroppen vilket framkallar svaghet och till sist utmattning.

Magnesium har även kallats naturens lugnande medel då det är väsentligt för att nerver och muskler skall fungera effektivt. En av dess viktigare funktioner är nämligen att få musklerna att slappna av efter hopdragning; om du knyter handen med hjälp av kalcium så kan du bara släppa greppet med hjälp av magnesium. Om du ständigt har stela muskler i nacke och rygg eller är stel på morgonen så är det mycket troligt att magnesiumbrist föreligger. Ryggskott kan orsakas av att spända muskler drar ben och diskar ur plats. Magnesiumbrist framkallar muskeltrötthet.

Magnesium är synnerligen viktigt för hjärtat. Hjärtat är nämligen en muskel; pumpverksamheten är beroende av att kalcium drar ihop hjärtat och att magnesium får det att slappna av; för lite magnesium är lika med hjärtattack (kramp). Dr Matti Tolonen berättar om professor Ott Hejt som obducerade över 1000 personer år 1900 och inte fann en enda hjärtinfarkt. På den tiden var magnesiumintaget mångfaldigt jämfört med idag. Flera vetenskapliga undersökningar har även visat att risken för hjärtinfarkt ökar med mjukt vatten, dvs. vatten med lågt magnesium. Det kan även underlätta blodcirkulationen i trånga blodkärl då det förhindrar att blodkropparna klumpar sig.

Magnesium behövs även för att kroppen skall kunna absorbera kalcium. Magnesium styr nämligen upptaget och utnyttjandet av kalcium (magnesium binder t ex kalcium till tandemaljen). Hög kalciumhalt (intag) kombinerat med låg magnesiumhalt (intag) kan vara den troliga orsaken till osteoporos. Problemet med osteoporos är inte att man får i sig för lite kalcium, utan att man förlorar det man har i skelettet. Med andra ord, att enbart ta mer kalcium kommer inte att avhjälpa kalciumbrist.

Utan magnesium avlagras kalcium i vävnaderna (ej skelettet) oanvänd. Det kan resultera i att vävnader, organ och leder istället förkalkas. I värsta fall kan hjärnan förkalkas. Magnesium bidrar till att förhindra kalkavlagringar

Kokosolja

Kokosolja är idealisk för matlagning, stekning och bakning. Den är rik på mellanlånga fettsyror, särskilt den viktiga laurinsyran och kaprylsyran.

De medellånga fettsyrorna hjälper kroppen att ta upp kalcium, magnesium, vissa aminosyror samt stärker sköldkörtelns funktion.

Den innehåller dessutom vitaminer, mineraler och antioxidanter.

Stödjer immunförsvaret eftersom den är bakterie-, svamp- och virusdödande. Kan även smörjas på utvärtes vid svamp.

Passar utmärkt att smörja in kroppen med .


Kokosolja har använts i asiatisk matlagning i flera tusen år. Traditionellt har den även använts för sina gynnsamma effekter på hud, hår och hälsan.

Det finns ännu fler positiva egenskaper med kokosolja - sök lite på nätet, sedan inser du att du måste nog köpa hem en burk !

MSM

MSM
MSM Original stärker immunförsvaret
MSM Original har både anti-inflammatoriska och smärtlindrande egenskaper. Många upplever att de får ett starkare och bättre fungerande immunförsvar med MSM. MSM pulver Original gör cellerna mer genomträngliga vilket medför att cellen lättare kan bli av med gifter och mer effektivt inta näringsämnen, MSM pulver kan användas år efter år utan uppehåll för dina cellers optimala funktion.
MSM Original är en mineral som finns i nästan all färsk obehandlad mat men som kan förångas vid tillagning.
MSM är testat och godkänt av FDA I USA och är klassat som kosttillskott enligt Svenska Läkemedelsverket.


Ett flertal studier har påvisat att svavelnivåerna i våra vävnader av olika anledningar kan variera kraftigt.
Svavel är oumbärligt vid tillverkning av broskvävnad vars fasta elastiska konsistens är särskilt anpassat att ge kroppen stadga. Ett dagligt tillskott av MSM förser kroppen med naturligt och lättupptagligt svavel. Många av B-vitaminerna är beroende av organiskt svavel för att kunna tas upp optimalt av kroppen.


MSM Original behövs för cellförnyelse
MSM finns i varje cell i kroppen med högsta koncentration i leder, muskler, hår, hud, naglar. Kroppen använder MSM för att skapa nya celler, ett arbete som pågår dygnet runt. Om inte svavel finns, blir uppbyggnaden därefter. Många aminosyror, som bildar proteiner, innehåller svavel. Vid läkning av skador, resulterar svavelbrist ofta i kraftig ärrbildning. Överflödigt svavel utsöndras ur kroppen inom ett dygn och det finns inga biverkningar och MSM räknas som ett av naturens mest ogiftiga ämnen.


MSM - en bristvara i dagens samhälle
Kroppen har behov av svavel för att kunna reparera sig själv. Man tar inte MSM bara för att hantera ett enda symtom eller en sjukdom, näringsämnena går in i det område som bäst behöver det, oavsett vad vi tar det för.


En mängd faktorer tyder på att det är mycket klokt, att ta tillskott av MSM.
Åkrarna innehåller 85% mindre mineraler idag än vad de gjorde för 100 år sedan. Detta är en orsak att sjukdomarna ökar! Får inte kroppen mineraler, går många livsviktiga processer på sparlåga och olika sjukdomssymtom kan framträda.
Värme förstör svavel så vid tillagning av maten försvinner en hel del näringsämnen.

Ju mer smak desto mer svavel
Svavelrika grönsaker och växter har kraftig smak såsom vitlök, lök och rädisor

Börja med en liten dos som långsamt trappas upp. Produkten bör inte tas före läggdags då den ger ökad energi. Upptaget ökar om MSM kombineras med vitamin C.
MSM motverkar hopklumpning av blodplättarna. Personer som tar blodförtunnande medel bör därför samråda med läkare innan de tar MSM som kosttillskott.

Gurkmeja

 

Gurkmeja ingår i familjen ingefärsväxter och heter Curcuma longa på latin.

Det är en flerårig ört med kraftig jordstam, som innehåller färgämnet curcumin. Den torkade jordstammen används både för att färga växter och bakverk. Den är också en viktig beståndsdel i curry.

Den härstammar från tropiska delar av Asien och odlas bland annat i Indien, i Kina och på Java.

Inom folkmedicinen har den bland annat använts för att bota inflammatoriska åkommor.

Mot inflammation

Gurkmejan har flera egenskaper som kan vara nyttiga. Den är en mycket kraftig antioxidant, tio gånger starkare än vitaminer. Antioxidanter ger skydd mot fria radikaler, de instabila syremolekyler som kan skada celler och viktiga molekyler i kroppen.

Gurkmejan består till fem procent av färgämnet curcumin, som motverkar inflammation genom att hämma cellernas utsöndring av en signalmolekyl som är central vid inflammatoriska processer. Curcumin hämmar också cox-2-gener och förhindrar på det sättet att inflammationsproteinet cox-2 bildas.

Gemensamt för många av de vanligaste kroniska sjukdomarna är just att de är inflammatoriska.

– För hög inflammation i kroppen är mamma till många kroniska sjukdomar.

 I laboratorieförsök har den också visat sig hejda tillväxten av olika sorters cancertumörer, bland annat bröstcancer, lungcancer, hudcancer och prostatacancer.

Värd att prova vid all sorts värk i leder,muskler,huvudvärk mm. Och har du inte ont någonstans så är det en riktigt bra antioxidant !

Kryddväxten kan stoppa sjukdomsförloppet hos möss med alzheimer och hejda tillväxten av cancertumörer, visar laboratorieförsök.  Aftonbladet 2006-01-30

I min butik har jag Gurkmeja i pulver samt i koncentrat i tablettform. Tabletterna innehåller även svartpeppar vilket ska öka upptaget rejält.

Adaptogener

Adaptogener – medel som anpassar

Adaptera betyder anpassa. Och det är precis det som adaptogener gör. De ökar kroppens förmåga att anpassa sig efter de faktorer som påverkar den, så att den inte skadas.

Effekterna av anpassning kan till exempel bli större lugn, bättre fokusering och bättre förmåga att tänka rationellt i pressade situationer. Dessutom att hålla sig alert, ha bättre fysisk ork och en ökad psykisk stabilitet. Bättre sömn. En mindre tendens till deppighet.

 Effektivt mot både trötthet och stress

Rosenrot är effektivt mot både trötthet och stress. Effekten är dessutom (som vid de flesta naturbaserade medel) densamma vis en låg dos som vid en högre.

 

Adaptogener är unika

Adaptogener är unika på många sätt. Andra substanser, till exempel nikotin och kaffe, stimulerar centrala nervsystemet och kan under en kort period påverka ork, humör och koncentration. Adaptogenerna har inte denna effekt. De har i stället en förmåga att aktivera kroppsliga funktioner såsom ämnesomsättning, signal-överföring och hormonbalans. Adaptogener ger en balanserande effekt även i pressade situationer.

Vi förstår ännu inte effektmekanismerma fullt ut. Men det förefaller uppenbart att effekten engagerar dels immunsystemet och dels kroppens stresshantering. Det finns många studier som visar att adaptogener ökar förmågan att tolerera stress. De hjälper också kroppen att kurera de tillstånd och sjukdomar som stress kan leda till.

 

Inre och yttre belastning

Ofta tänker vi på stress som ett högt arbetstempo eller en svårighet att få tiden att räcka till. Men för kroppen är stress ett vidare begrepp. Stress är allt som belastar kroppen på flera plan. Det kan vara oro, rädsla, en känsla av otillräcklighet, sjukdom, smärta, sorg och konflikter.

Koffein, tobak, alkohol och droger ger också ett stresspåslag på kroppens mekanismer.

Gemensamt för all slags stress är att kroppen ställs i beredskap för att klara av det som väntar. Stresshormonet kortisol frigörs i binjurarna i kroppen, muskler spänns, blodtrycket höjs. Men stress i små mängder är inte farligt, och att helt undvika stress är inte önskvärt. Men om stressen blir konstant, om vi aldrig får en återhämtning, då börjar stressen bli skadlig. Ofta märker vi det genom att känna trötthet och minskad koncentrationsförmåga. Vi blir initiativlösa, omotiverade och förlorar lusten till arbete. Värk i muskulaturen, sömnsvårighet, irritation och ibland yrsel är andra tecken.

 

Adaptogenerna ger kroppen stimulans

Adaptogenernas sätt att att anpassa kroppen och göra den tåligare mot stress går ut på att stimulera kroppen, låta den känna sig pigg, utvilad, frisk och välnärd. Men en adaptogen stimulerar aldrig kroppen över dess övre gräns - den åstadkommer bara en normalisering.

Om någon funktion eller något organ behöver aktiveras, ja då ser adaptogenerna till att det blir så. Om något behöver dämpas, då har de förmågan att göra det i stället.

Adaptogenerna arbetar för homeostas, organismen inre strävan efter balans mellan funktioner och substanser. Genom att normalisera stresshormonerna kan adaptogenerna påverka många av kroppens organ och processer.

Skolmedicinen arbetar utifrån synsättet: en sjukdom - ett läkemedel. Men i stället för att ha effekt på ett enskilt organ har adaptogenerna effekt på en mängd olika organ och deras funktioner i kroppen

 Fyra kriterier för att kallas adaptogen

1. Örten eller substansen måste ha en "icke specifik effekt". Den skall öka motståndskraften mot ett brett spektrum av olika skadliga fysiska, kemiska eller biologiska faktorer.

2. En adaptogen får inte utöva effekt på någon specifik signalsubstans eller något enskilt hormon.

3. En adaptogen skall ha en normaliserande verkan på kroppens organismer.

4. En adaptogen skall vara oskadlig och inte orsaka störning på organismens normala funktioner.

 

Rosenrot, schisandra och rysk rot

Rosenrot har en lång tradition. Rosenrot är den av adaptogenerna som ger den tydligaste effekten på mental prestation, koncentration, tankeskärpa och upplevelse av glädje. Rosenrot har den bästa kliniska dokumentationen av adaptogenerna. Flera studier visar att Rosenrot hjälper mot trötthet och stress.

En av de senaste studierna på Rosenrot, publicerad år 2004, jämförde idrottsmäns prestationsförmåga med eller utan intag av Rosenrot. Resultaten visade att Rosenrot ökade uthålligheten vid fysisk träning. Rosenrot påverkar också hormonsystemet. Stresshormonet kortisol, som aktiverar "flykt- och försvarsfunktioner" är bra vid kortvarig stress. Men om stressnivån konstant är hög blir kortisolpåslaget skadligt. De psykiska reaktionerna blir trötthet, utmattning, leda och olust. Rosenrot ökar känsligheten hos det så kallade feed-backsystemet så att kortisolmängderna kan minska i tid. Det ger möjlighet till återhämtning, vila och höjd stress-tröskel.

Studier visar att Rosenrot ökar tillgängligheten för serotonin och dopamin, vilket påverkar vår förmåga att känna glädje och lust. Tendensen till depression minskar.

Effekten av Rosenrot kommer snabbt, ofta redan efter ett par timmar.

 Schisandra

Rosenrot är hjärnans normaliserare och Schisandra är kroppens normaliserare. Schisandra har en förmåga att minska fysisk trötthet, öka uthålligheten och påskynda återhämtning. I Kina används Schisandra framför allt för att ge ökad energi och ork. Bättre kondition, mindre mjölksyra och bättre syreupptag står på pluskontot.

Schisandra är örten som förlänger livet utan att man åldras. Schisandra har dessutom en skyddande effekt på hjärta, kärl, lever och lungor.

Schisandra har också visat sig vara anti-inflammatorisk, öka blodcirkulatonen och och höja dopamin-nivån. Detta ökar lusten och minskar tendens till depression.

Schisandra tas upp snabbt Redan efter 30 minuter finns substansen ute i organen inklusive hjärnan. Schisandra stannar länge kvar i kroppen.

 Rysk rot

Traditionellt har Rysk rot använts vid mental och fysisk trötthet, reumatisk värk, stress och impotens. Rysk rot kan emellertid inte passera blod-hjärn-barriären och har därför en mer uttalad effekt på de kroppsliga funktionerna.

Rysk rot är antiinflammatorisk och har en positiv effekt på immunförsvaret.

Rysk rot har både en snabbt insättande och en långtidsverkande effekt. Redan efter 30 minuter finns substansen ute i vävnaderna och 48 timmar efter intag finns minst 10% av de aktiva substanserna kvar i kroppen.

 

Kolloidalt silver

IONOSIL kolloidalt silver, en vattenreningsprodukt som effektivt dödar bakterier, svampar, virus och encelliga protozoer av typen amöbor och plasmodium (malaria).
IONOSIL är en produkt som är klassad som en vattendesinfektionsprodukt med styrkan 10 ppm, motsvarande 100 mikrogram silver per 10 ml produkt. Att något befinner sig i kolloidal form betyder att det är finfördelat i mikroskopiska fritt svävande partiklar vars elektriska laddning gör att partiklarna konstant stöter bort varandra. Partiklarna är så små att det ryms flera miljarder silverpartiklar i en ask med storleken en gånger en millimeter. IONOSIL består till ca 90% av silverjoner och resten silver i partikelform.

Vetenskapen vet att det är silverjonen som har antimikrobiella egenskaper. Produkten är identisk med den kosttillskottsklassade produkt vi sålt mellan åren 2001-2009. Anledningen till att vi klassat om IONOSIL är den att EU ställt orimliga krav för att få behålla en kosttillskottklassning av produkten. Man har till en början krävt att produkten ska genomgå motsvarande en läkemedelsstudie fas ett där man tittar på hur mycket silver som tas upp av kroppen. Kostnaden för denna studie ligger i storleksordningen en miljon kronor och är bara en del av allt som EU vill att produkten ska genomgå. Alltså tog vi beslutet att klassa om produkten till en vattenreningsprodukt.

Det har länge funnits silverbaserade vattenreningsprodukter på marknaden. De flesta bygger på silvernitrat som man häller i färskvattentanken på fritidsbåtar. Större fartyg har ofta en silverjonbaserad vattendesinfektionsutrustning som renar allt vatten på fartyget. Till och med NASA har försett sina rymdfärjor med silverjonreningssystem. Dessa hjälper astronauterna återcirkulera allt vatten (och urin!) ombord på rymdfärjan. Silver i vattenreningssammanhang är alltså väl etablerat och säkert. De silvermängder som behövs med en produkt typ IONOSIL är avsevärt mycket mindre än med silvernitratbaserade produkter.

Produkten sorterar numera under Kemikalieinspektionen. EG Nummer: EG 231-131-3, CAS 7440-22-4.

Ionosil såldes i 9 års tid som ett kosttillskott. Numera är produkten beroende på de nya EU-reglerna, registrerat som ett vattendesinfektionsmedel. Produkten dödar effektivt svampar, virus, bakterier och de flesta former av encelliga parasiter av typen amöbor och protozoer. Vi har studier på produktens effekt på bland annat MRSA, dvs Methicillin Resistenta Stafylokocker.MRSA-bakterierna dör inom 10 minuter då de kommit i kontakt med Ionosil. MRSA beräknas döda kring 50.000 människor i Europa varje år.

Läs gärna mer på Ionsilvers hemsida !

 

D-vitamin

Högaktuell skåpmat från Illustrerad Vetenskap 28.09.2010 - saxat:

En rad upptäckter visar nu att D-vitamin är avgörande för hälsan. Cancer, diabetes, MS, depression och barnlöshet kan uppkomma som en följd av brist på D-vitamin. Nyligen har forskare upptäckt att ­immunförsvaret inte kan aktiveras utan D-vitamin.

Därmed har vitaminet tre centrala funktioner: reglering av immunförsvaret, reglering av cellväxten och reglering av hormonbalanser.

"Solen kan skapa det, och fet fisk har det i sig, men vi får i oss alldeles, alldeles för lite. D-vitamin är en bristvara för de flesta människor på norra halvklotet. Över hälften av den brittiska och amerikanska befolkningen har för låga nivåer av D-vitamin, och mer än tio procent lider av uttalad D-vitaminbrist. I Sverige har en majoritet av befolkningen för låg nivå av D-vitamin, i varje fall under vinterhalvåret. Det är inte bra, för forskarna har efterhand funnit tungt vägande bevis för ett samband mellan D-vitaminbrist och risk för många sjukdomar och sjukdomstillstånd."

Gen måste slås på med vitamin

"Under lugna förhållanden simmar cellerna runt i blodet i ett passivt tillstånd av dvala, men så snart en inaktiv T-cell upptäcker en främmande kropp, fäller den ut en signalantenn för att bli aktiverad. Forskarna fann att en av de första antenner som T-cellen öppnar är en D-vitaminreceptor som binder D-vitaminet för att därmed slå på en viss gen, som väcker T-cellerna. Finns inte D-vitaminet i blodet, kommer T-cellen aldrig i gång.

Det var en nyhet för oss att den gen som väcker T-cellerna ur deras dvala slås på, enbart när D-vitaminet är närvarande i vissa mängder”, berättar Geisler.

D-vitaminet fungerar alltså som ett slags batteri för T-cellerna och är en förutsättning för att de skall kunna mobilisera ett angrepp. Denna nya insikt fogar ännu en pusselbit till bilden av hur D-vitaminet verkar i vår kropp.

Vitaminet bidrar också till att dämpa immunförsvaret, så att det inte löper amok, vilket kan leda till autoimmuna sjukdomar.

De senaste åren har visat att vitaminet också kan hjälpa till att skydda mot både typ 1- och typ 2-diabetes, cancer, MS och psykiska sjukdomar som schizofreni och depression.

Det verkar inte finnas någon ände på D-vitaminets positiva egenskaper, men om det nu närmast är en mirakelmolekyl, som är involverad i så många allsidiga och livsviktiga funktioner, varför går då minst hälften av oss runt med för lite D-vitamin i blodet?

Forskarna menar att den märkbara ökningen i D-vitaminbrist under de senaste åren delvis kan hänga ihop med de många varningarna för solstrålningen."

(Mamma Urkraft - varningar som orsakar oss cancer!)

Reglering av immunförsvaret

"D-vitaminbrist ökar risken för autoimmuna sjukdomar som MS och reumatoid artrit.

Immunförsvaret är både vår vän och vår fiende. Verkar det för svagt eller för långsamt, blir vi sjuka av infektioner. Verkar det däremot för kraftigt och oprecist, kan det skada vår kropp, och vi kan utveckla allergi och autoimmuna sjukdomar.

Man vet att D-vitamin har flera funktioner, som både stimulerar och hämmar immuncellernas aktivitet.

Bland annat stimulerar D-vitamin makrofager att bilda viktiga enzymer som dödar bakterier och aktiverar immunförsvarets T- och B-celler, när främmande kroppar skall övermannas. Vitaminet slår också på och av gener, som bestämmer om immunceller utvecklar angreppsfunktioner, om de utsöndrar vissa inflammations­molekyler och om de aktiverar andra celler.

Vitaminet ser alltså till att immunreaktioner effektivt kan oskadliggöra främmande kroppar, men omvänt förhindrar det också att immunförsvaret blint angriper kroppen.

Man har hittat samband mellan D-vitaminbrist och större risk för sjukdomar som uppstår, när immunförsvaret angriper antingen nervceller (MS), insulinproducerande celler (typ 1-diabetes), led- och broskceller (reumatoid artrit), hudceller (barneksem och psoriasis) eller tarmceller (tarminflammationer).

D-vitamin har alltså en vital roll som regulator av immunförsvaret, och hos personer med låga nivåer av D-vitamin ses en större förekomst av både autoimmuna sjukdomar och av virusinfektioner, till exempel förkylningar och influensa, som immunförsvaret skall bekämpa."

Reglering av celltillväxt

"Alla de viktiga cancersjukdomarna kan hänga ihop med D-vitaminbrist.

D-vitamin visar sig ha stort inflytande på cellväxt och cellförändringar, vilket gör det till ett värdefullt vapen mot cancer.

Det har väckt forskarnas intresse, så att det under de senaste årtiondena har kommit en våg av övertygande undersökningar av sambandet mellan låg D-vitaminnivå och ökad risk för hela 17 olika cancersjukdomar, däribland bröst-, tarm-, njur-, prostata- och lungcancer.

Samtidigt visar flera undersökningar att ett dagligt tillskott av D-vitamin på 25 mikrogram kan minska risken för lung-, bröst-, bukspottkörtel- och tjocktarmscancer med 40–75 procent.

D-vitamin stimulerar minst tre gener

Cancer beror på okontrollerad celldelning i kroppen, och D-vitaminet gör dagligen sitt bästa för att döda en massa av våra egna celler. Vitaminet stimulerar minst tre gener, som på olika tidpunkter kan stoppa celler i deras utveckling och se till att de begår programmerat självmord – antingen om de har blivit stressade, för gamla, infekterade av virus eller utsatta för DNA-skador.

Hämning av cellväxt är dessutom en livsnödvändighet överallt i kroppen – både för att organen skall utvecklas korrekt i fostret, för att immunceller skall stoppa sin aggressivitet, för att ben och muskler skall bilda rätt strukturer och för att matsmältning och ämnesomsättning skall fungera optimalt. Ett underskott av D-vitamin kan störa dessa essentiella funktioner.

Vid psoriasis delar sig hudceller för snabbt och felaktigt och skapar ett tjockt kliande cellager på hudytan.

Vitaminet styr också cellväxt i huden. Psoriasis och barneksem är kroniska sjukdomar, som uppstår när hudceller utvecklas felaktigt. Det kan skapa lokal inflammation, men D-vitamin kan dämpa denna och återskapa cellstrukturen. Vitaminet används därför också i behandlingen av psoriasis.

Reglering av hormoner

Hormonbalansen påverkar allt i kroppen och är beroende av D-vitamin. Kanske avgör vitaminet till och med om vi kan få barn.

D-vitaminet säkrar balansen mellan våra hormonnivåer. För lite D-vitamin höjer nivån av vissa hormoner och sänker nivån av andra, och båda delar kan leda till sjukdom. Nya studier pekar dock på att vitaminet också har betydelse för om vi överhuvudtaget kan få barn.

Under 2008 visade två oberoende forskarlag från USA och Australien ett övertygande samband mellan brist på D-vitamin och kvinnors fruktsamhet respektive mäns spermakvalitet. I den ena studien hade över 90 procent av kvinnorna med ägglossningsproblem en låg D-vitaminnivå, och i den andra studien led 33 procent av männen med fertilitetsproblem av en uttalad D-vitaminbrist.

Man vet dock inte exakt vilka mekanismer som ligger bakom, men vissa faktorer tyder på att vitaminet är involverat i mognaden och utvecklingen av könscellerna. Många forskare fruktar nu att den utbredda bristen på D-vitamin kan vara en orsak till den stigande barnlösheten. Därför kan användning av D-vitamintillskott som behandling och förebyggande av barnlöshet vara ett bra och mindre riskfyllt alternativ till de gängse fertilitetsstimulerande metoderna.

D-vitamin påverkar hjärnans funktioner

Det är allmänt känt att D-vitamin är nödvändigt för upptaget av kalcium och därmed för att man inte skall drabbas av benskörhet eller engelska sjukan (rakit) med felaktig benutveckling som följd, men det har också visats att D-vitaminet inverkar på hjärnans funktioner.

Vitaminet stimulerar växten av nervceller och bildningen av neurotransmittorer, vilket kan förklara sambandet mellan D-vitaminbrist och risken för utveckling av schizofreni.

Vitaminet tros även ha en antidepressiv effekt genom att hämma inflammatoriska reaktioner och reglera kalciumbalansen i nervsystemet.

Nyligen visade två europeiska studier dessutom ett tydligt samband mellan D-vitaminbrist och försämrad inlärningsförmåga, som kan vara ett tidigt tecken på demens, till exempel Alzheimer.

Ju lägre försökspersonernas D-vitaminnivå var, desto sämre resultat fick de i ett mentalt test. Personerna med den högsta D-vitaminnivån fick dubbelt så bra resultat som de med den lägsta nivån.

* * *

Brist på D-vitamin påverkar ­hormonbildningen på flera ställen i kroppen – och kan leda till en lång rad sjukdomar.

Hjärna

Problem: Det bildas färre nervceller och mindre mängd neurotransmittorer.
Kan kanske ge: Schizofreni och depression.

Bisköldkörtel

Problem: Kroppens kalciumnivå sjunker. Mängden parathormon ökar.
Kan leda till: Rakit och benskörhet på grund av kalciumbrist.

Njurar

Problem: Mängden av hormonet renin ökar
Kan leda till: Högt blodtryck och klassiska hjärt-kärlsjukdomar.

Bukspottkörtel

Problem: För lite insulin insöndras till blodet.
Kan leda till: Diabetes typ 2.

Könsorgan (hos båda könen)

Problem: Könscellsmognaden störs.
Kan leda till: Infertilitet.

* * *

Här kan du läsa ännu mer om D-vitamin , samt även hur du går tillväga för att få ett test på ditt D-vitamin värde !

http://www.kostdoktorn.se/d-vitamin/* * *

New Era Vävnadssalter

Tyvärr importeras inte vävnadssalterna längre - har en del kvar i lagret men har motsvarande sorter i andra märke !

New Era
Biosan är i Sverige exklusiv importör av de välkända Dr.Schüsslers biokemiska vävnadssalter, även kallade cellsalter, från New Era Laboratories Ltd. England.

Willhelm Heinrich Schüssler var inte bara medecine doktor, han var även praktiserande fysiolog. Han utformade, under sent 1800-tal sitt unika system för cellterapi vilket gavs namnet biokemi. Han upptäckte att kroppen behövde ett flertal mineraler - i rätt balans, - i alla celler. Om obalans uppstod någonstans, i några celler, blev följden sjukdomssymtom.

Tillförandet av saknade mineraler eliminierade besvären. Biokemin skiljer sig från andra behandlingsmetoder eftersom den utnyttjar oorganiska, mineraliska vävnadssalter. Dessa gör de organiska ämnena verksamma i upp-byggandet av nya celler i kroppen. New Eras vävnadssalter är homeopatiskt beredda, i en finfördelad form som säkerställer ett lätt upptag i organismen.

Fantastiskt bra produkter o enkla att använda !

Dessa kollar jag av vid konsultationer - då stärker man upp o balanserar på cellnivå för att få ett bättre resultat av övriga kosttillskott.